Det er en udbredt misforståelse at forældre skal være venner med deres børn på Facebook, lyder det fra flere eksperter. Men hvordan stiller man sig, når ens fædrene ophav – årgang 1946 – anmoder om ”venskab” på Facebook?
Jeg valgte at ignorere anmodningen uden yderligere forklaring eller kommentar. Men hvad, der umiddelbart så ud til at være en simpel løsning, viste sig blot at være en stakket frist. For nu ligger anmodningen der igen – og har faktisk gjort det et stykke tid.
Og mit fædrene ophav er ikke den eneste senior, der har fået en offentlig social profil. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i The Observer er seniorerne den hurtigst voksende gruppe på Facebook. I løbet af perioden fra april 2009 til maj 2010 er antallet af +50-årige brugere af Internettet, der besøger sites som Facebook steget fra 22 procent til 42 procent.
Næsten halvdelen af 50 – 65 årige på nettet netværker online, og selvom flertallet fortsat bruger mail som deres primære måde at holde kontakten, benytter et stigende antal sociale netværk til at holde styr på deres daglige kommunikation.
Men hvad gør vi med de fædre og bedstefædre, der anmoder om venskab? Ønsker vi at de – efter 25 – 30 års fravær nu igen skal til at kigge os over skuldrene, og i bedste fald komme med venligt mente kommentarer – i værste fald løftede moralske pegefingre. Og ønsker vi at blive delagtiggjort i deres sociale netværk, se, hvem der kommenterer – og hvilke kommentarer – der bliver slået op på deres væg?
Vi er nødt til at tage personligt stilling – også du. En dag er det dig, der får en anmodning om Facebook-venskab fra din forældre eller bedsteforældre. Og du kan lige så godt se det i øjnene. De vil formentlig blive ved med at anmode. For fortsætter udviklingen er det vores forældre og bedsteforældre, der overtager Facebook og andre sociale medier.